ödehuset på berget

ödehuset på berget

Här kommer några bilder från ett väldigt speciellt ställe. Den här platsen är för många en dröm, fastigheten ligger i princip helt ostört uppe på toppen av ett berg. Knappt någon insyn att tala om och med en vidunderlig utsikt över en medelstor svensk stad och en av våra större insjöar. Det märkliga med just den här fastigheten, med sitt fantastiska läge, är att den ligger öde och obebodd. Byggnaderna är svårt vandaliserade och väder och natur håller sakta men säkert på att förgöra dem.

Både i husen men även utanför så får man gå försiktigt eftersom det ligger glas överallt. Samtliga fönsterrutor är alltså sönderslagna och alla dörrar är öppna eller borta.

I berget nedanför denna fastighet finns även en före detta ammunitionsfabrik som togs i drift 1943. Här tillverkade man främst ammunition för tyngre vapensystem. Ammunitionsfabriken är stängd och samtliga ingångar är förseglade. En liten bit från ammunitionsfabrikens sydligaste ingång finns en trappa som leder upp till fastigheten på bilderna.

En gång i tiden har godtemplarna eller IOGT-NTO haft denna fastighet som ett sommarhem. Med tanke på läget så förstår man varför. Man ställer sig dock frågan - varför står fastigheten tom och öde?

Bilder