glasspinnefabriken

övergiven glasspinnefabrik

Glass i stora lass var det tal om när denna fabrik gick för fullt. Här tillverkade man dock inte glass utan istället en annan mycket viktig del vid glasstillverkning, nämligen glasspinnar. På orten har man tillverkat glasspinnar sedan 30-talet. Denna fabrik lade ner sin verksamhet i december 2000. Året därpå brann fabriken ner till grunden. Under juni månad 2010 besökte jag tillsammans med några likasinnade resterna av denna anläggning. Eftersom vi hade fler besök på schemat fick vi dessvärre ont om tid efter en stund. Det är anledningen till att jag inte har så många bilder att visa.

Hur många vet förresten att dansk bok är bäst när det kommer till glasspinnetillverkning? På denna fabrik användes den danska boken för att den höll högst kvalitet med mindre spill än den svenska varianten. Att man använder just bok till glasspinnetillverkning beror på att boken inte avger någon smak som påverkar glassen. Fabriken ägdes sedan 1975 av GB, Hemglass samt Carlshamns glass.

Mot slutet tillverkades ca 1 miljon glasspinnar varje dag. Man tillverkade både vanliga glasspinnar och den karaktäristiska "Magnum-pinnen", För att kunna producera så många glasspinnar förbrukade man varje år ca 3 000 m³ bok. Dessa träd lades först att mjukna i varma bassänger (ca 60° C) för att efter ett dygn avbarkas och kapas i lämpliga längder. Av dessa bitar hyvlades sedan en två mm tjock fanér ur vilken man sedan stansade ut glasspinnarna. Spillet sålde man sedan som ved. Av en bokstam användes ungefär två tredjedelar vid glasspinnetillverkningen. Resten blev till spill.

Tyvärr såg jag ingen möjlighet att ta mig in i själva produktionslokalerna eftersom övervåningen helt rasat ihop och bottenvåningen såg ut att vara fylld med rasmassorna. På grund av den relativt korta tiden på platsen lyckades jag inte heller dokumentera hela området. Förhoppningsvis kommer en uppdatering framöver.

Vill du se lite bilder från glasspinnefabriken så klicka på länken nedan eller på bilden ovan.

Bilder